The Familiy Area in San Juan de Dios Hospital is conceived to offer the emotional response to the services offered by the hospital to the companions of the patients and their families. While the main objective of a hospital is the cure of people, this project intends to go beyond and take into account their care. Thanks to an excellent human team formed by professionals and volunteers, the hospital can propose a varied set of activities to improve the day to day of the people, both inside and outside the center.

Currently in the Family Area we can find volunteer service, spiritual and religious attention, customer support, associations, child life and social work. All of them closely linked to the User Experience department of the HSJD. Additionally, the social area offers services such as library, food bank, kitchen, training spaces, meeting and formation rooms, and other services still to be implemented.

It is a pioneering project in Europe that differentiates HSJD from the typical hospital image thanks to the use of different materials, the routes and the arrangement of the furniture completely adaptable to a great variety of situations; assistance (consultations), non-assistance (offices) and social.

The orthogonality of the architectural structure is completely broken to generate diagonals and non-linear paths. The care rooms are distributed around a central square that allows the global vision and the distribution of the space. The social zone, on the other hand, is completely adaptable through a set of axle volumes and sliding doors that allow the subdivision of the space according to the activities.

The interior design project has been the result of a service design process of participatory and collaborative nature carried out by the future users. The role of the design team has been to facilitate the proposals raised by workers, volunteers and families that could be implemented at a spatial level. An example of this is the “ethnographic” work done by the design team during a period of three months within the hospital.

Some of the conclusions extracted from the service workshops became key aspects of the project. The need to establish collaborations between the different hospital services or to rethink the traditional assistance-consultation model are the main examples. These aspects are tackled in the project through a large shared work space and the generation of three distinct types of care room completely different depending on the proximity to the families that each case requires.

The old pharmacy and the annex building have been united and transformed to give rise to an interior space that connects the interior with the outside of the building through the continuity of the light and the constant relation with the park of The Pines.

The family Area has become a new access to the hospital and a place of coexistence for the families, both individually and collectively in social relation. An area of the hospital to carry out activities which improve the well-being of people.